Výrov (Kladruby)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Výrov
Místní pamětní kříž
Místní pamětní kříž
Lokalita
Charakterosada
ObecKladruby
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Výrov
Výrov
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Výrov je malá osada u Výrovského rybníka v okrese Tachov, 2 km západně od vesnice Brod u Stříbra. Přísluší pod obec Kladruby.

Do Výrova nevede žádná zpevněná cesta. Lze se tam dostat nejlépe po lesní cestě z obce Benešovice, 4 km směrem na jih (tato cesta měla být zrušena při výstavbě dálnice D5, ale nakonec se podařilo uhájit výstavbu mostu). Lesní cesta z Brodu je totiž ve výrazně horším stavu a je vhodná jen pro pěší turisty, horská kola a terénní automobily.

Výrov v současnosti nemá žádné stálé obyvatele, vše tvoří pouze chatová zástavba (celkem 12 chat). Dle sčítání obyvatel k roku 1930 zde žilo 21 obyvatel německé národnosti.

Výrov je významnou rekreační oblastí, u Výrovského rybníka funguje sezónní veřejné tábořiště s pláží. Rybník je dosti hluboký (maximální hloubka přes 10 m), a má tudíž relativně čistou vodu, takže na rozdíl od blízké přehrady Hracholusky je v něm možné koupání bez rizika po celou letní sezónu. Výrov je rovněž známý svým Výrovským triatlonem.

V blízkosti Výrova se nachází především lesní porosty s dominancí borovice lesní, které jsou hojně navštěvovány houbaři i sběrači borůvek. Z vzácnějších druhů rostlin se zde vyskytuje především vřesovec pleťový a jalovec obecný.

Externí odkazy